Сурвакарската група и групата за автентичен фолклор при читалище „Крюгер Николов-1922” се представиха пред жителите на Поморие

Сурвакарската група и групата за автентичен фолклор при Народно читалище „Крюгер Николов-1922” в Земенското село Пещера,

с ръководител Тони Стефанов, се представиха пред жителите и гостите на Поморие. По покана на ръководството на Историческия музей на морския град и неговия директор Анелия Дочева пещерчани показаха причудливите маски/ликове/ с птичи пера. Празникът бе под надслов „Птците-небесни пратеници или какво?”.

Сурвакарски лик от Пещера ще краси музея, а жените от групата за автентичен фолклор изпяха най- хубавите шопски двугласни песни за радост на поморийци и показаха как се играе нашенското „оро на пояс”.

”Щастлив съм ,че точно ние показахме пред поморийци и чужденците в града традициите на Сурва, как се приготвяме, как правим ликовете и си шием костюмите, как сме запазили празника от нашите предци и го предаваме на поколенията”, каза ръководителят на самодейните състави към читалището Тони Стефанов.

Предстоящите изяви на самодейците от Пещера са в селоТаваличево и град Сапарева баня на 31 май. В средата на юли пещерчани ще са домокини на събора на сватбената обредност.

mirogled.com

Снимки