Отрицателен отговор ще на искането за връщане на Българската православна Църква на Боянската черква и Земенския манастир

Отрицателен отговор ще даде държавата на искането за връщане на  Българската православна Църква на Боянската черква и Земенския манастир, отправено от наместник-председателя на Св. Синод Негово Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който оглавява и овдовялата Софийска епархия.  В мотивите му се посочваше, че това са храмове и те трябва да се върнат за ползване на духовенството.

Като източник на информацията  медиите цитират министъра на културата Вежди Рашидов. При него вече имало отрицателно становище Божидар Димитров – директор на НИМ, под чиято опека са двата обекта като отдели на музея. Отказът е мотивиран с ценните стенописи, за които се полагали скъпоструващи грижи. Шефът на НИМ припомнил на министъра, че за Боянската черква БПЦ  е била обезщетена още по време на цар Фердинанд, за да се запазят ценните стенописи. Тогава царят дава на духовниците личен имот и пари, за да се вдигне друг храм. Припомня се и че в края на 2012 г. е изтекъл срокът, в който религиите могат да си връщат имоти, но в момента има внесен законопроект за поправка на закона за религиите по отношение на имотите.

Пръв изследовател  на стенописите в Земенската черква е бил акад. Йордан Иванов, който ги е описал след свое посещение там през пролетта на 1909 г.  той е правил и малки арехеологически разкопки, в резултат на които открива любопитен каменен надпис с послание на покойник към живите. Светско лице Янул, а като монах Яков оставил на камъка завет: “Защо се учудвате, о, человеци, като гледате моя гроб? Знайте, че и вие сте тленни, както мен, защото и аз бях като вас”. Черквата е поправяна през 1730 г. според доказателства, запазени в манастирския архив. През втората половина на миналия век отново е “закрепвана с кал”. През 1867 г. пак бил извършен ремонт на черквата и е построена нова манастирска сграда.

 

 

 

източник:градски вестник