село Враня стена

Село Враня стена се намира в планински район. Неговите 22 махали са пръснати по северния склон на Земенска планина и по южния склон на Рудина планина, които от своя страна са част от среднопланинската област Краище в югозападната част на страната. По-голямата част от селото е съсредоточена в плодородната долина на Треклянска река, известна още като Коритото.

Сто години от рождението на Евтим Арсов

С панихида за видния земеделец и демократ Евтим Арсов в Перник беше отбелязана 100-годишнината от рождението му. Негови съидейници, близки и приятели на семейството се събраха в събота в храм „Св. Иван Рилски”, където молитвеното последование за помена отслужи отец бойко Антонов. Слово за живота, делото и безпримерния подвиг на Евтим Арсов прочете неговата внучка Емилия Димитрова.

ЧЕЗ планира прекъсвания на електрозахранването в община Земен за периода 22.04.-26.04.2013 г.

Община Земен

 

На 22.04.2013 г. /09.00-11.00 ч/ - гр. Земен, с. Жабляно, с. Пещера, с. Враня стена, с. Калотинци, с. Реянци, с. Дивля, с. Горна Глоговица, с. Одраница

 

източник:ЧЕЗ

Спецполицаи установиха и иззеха незаконно притежавано оръжие във Враня стена.

Органите на реда извършили проверка по сигнал и намерили дългоцевно оръжие и тридесет патрона за него от  къща в селото.  Оръжието и боеприпасите са собственост на 50-годишния Б. А.  Мъжът не е известен досега на органите на реда с криминални прояви. Според хората в селото той бил ловец.

500 лева глоба за управникът на земенското село Враня стена Румен Стоичков

С 500 лева глоба наказаха кметски наместник- иманяр. Управникът на земенското село Враня стена Румен Стоичков е признат за виновен за това, че от януари 2007 година до 13 юни 2011-та, в дома си в Земен е открил движими паметници на културата и в продължение на две седмици съзнателно не е съобщил на властта за това.

Многовековното село Враня стена

При-все, че освен старинните монети намирани по градищата тук, най-старият писмен документ който познавах за селището бе тимарски регистър от 1572 година. Повече интуитивно усещах, че селото има много древна история. Това мое предположение се потвърждава от книгата на ирландския археолог Брендан Мак Конгал - "ПРАБЪЛГАРСКИЯТ МИТ", 2009, Пловдив.

Джоковци без ток на 23-ти февруари

Вярно, че е само за два часа, но ЧЕЗ планират да извършват дейности, свързани с изнасяне (рециклиране) на eл. табла на граница на собственост, ремонт на съоръжения по мрежи Средно и Ниско Напрежение, присъединяване на нови абонати, оперативни превключвания, реконструкции на електропроводи - подмяна на проводници, изправяне на стълбове, кастрене на дървета, профилактика на трафопостове.

Враня стена 1972 година

За любознателните, които желаят да научат нещо повече за селото:
ЗАХАРИЕВ, СВЕТОЗАР. Многовековното село Враня стена - Д и м и т р о в с к о
з н а м е, Перник, бр. 54, 11 юли 1972.

Възникване и развитие на селището през вековете.

 

Проф.д-р Димитър Михайлов

Роден е в село Враня стена (тогава Радомирско). Публикуваме материал за Проф.Михайлов по молба на наш читател. Ще сме благодарни, ако ни давате съвети за други видни личности от региона - да запазим родовата памет!

Враня стена - представяне на селото

В източната страна над центъра на селото се намира Големия Камък, който от подножието до върха е над 100 метра. Орлите пролетно време си вият в него гнездата, а под него се носят легенди, че имало дълбоки като кладенци дупки, пълни с вода. Големия Камък е бил тракийско скално светилище на племето леи, обитавало тези земи.

Разпространи съдържание