Одранишки манастир „Св. св. ап. Петър и Павел”

Одранишкият манастир е разположен в Ерулската планина, край село Одраница, на 25 км. северно от гр. Земен, на 60 км северно от Кюстендил и на 80 км западно от София.

Транспорт:

Отправна точка за Одранишкия манастир е село Одраница, като малко преди да се стигне до селото, има отбивка вляво по черен път за махала Шеварна. Над отбивката има табела с ръкописен надпис за манастира.

История на манастира:

Одранишкият манастир "Св. св. ап. Петър и Павел" е основан 17-18в., но сведения за стария манастир липсват. Сегашната обител е издигната в периода 2000-2001г. и от тогава до сега се обитава периодично от духовни лица. Храмовата икона на манастира "Св. св. Петър и Павел" се съхранява в Историческия музей в Перник.

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Одринишкият манастир е периодично действащ, а от 2006г. негов игумен и единствен обитател е отец Ефрем. Комплексът се състои от еднокорабна, едноапсидна и с две конхи църква, жилищна сграда и два параклиса. Иконите и иконостасът в църквата са били изработени от братята Иван и Марко Хаджиикономови от Банско. Параклисите са пищно изрисувани, а изписването на църквата все още предстои.

Контакти на манастира :

Ел. поща : [email protected]

Настаняване в манастира:

Храна и спане в Одранишкия манастир не се предлагат, но наоколо има подходящи места за пикници и събирания.

източник:http://www.bulgariamonasteries.com/odranishki_manastir.html

Снимки