село Горна Врабча

Горна Врабча е село в Западна България. Намира се в община Земен, област Перник.

 

Отстои на 17 км северно от гр. Земен и на 39 км западно от гр. Перник. Село Дивля е на 9 км югозападно, столицата София е на 70 км североизточно. 

 

Намира се в планински район, а къщите са разпръснати по хълмовете на планината Рудини на надморска височина от около 862 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира с топли лета и студени зими. 

 

Постоянното население наброява около 80 души. 

 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Има изградени водопреносна и електропреносна мрежи.

 

Тук функционират кметско наместничество, две читалища, магазин и кръчма. Общопрактикуващ лекар има в с. Дивля, а най-близката поликлиника и учебни заведения са на територията на гр. Земен. Болница може да намерите в гр. Перник.  

 

Местните пазят живи традициите на сурвакарските игри.

 

Природата около селото е живописна с множеството си пещери, карстови образувания и дъбови гори. На около километър от центъра могат да бъдат видени останки от късноантична крепост. Според историците местността е населена още от XX век, а по време на Кръстоносните походи част от кръстоносците са се заселили тук. 

 

Манастирът "Св. Спас" и църквата "Възнесение Господно" в с. Горна Врабча често са център на културни мероприятия. Светата обител е основана XIV-XVI в. и представлява комплекс от черква и жилищна сграда.

Други културни забележителности, които трябва да посетите в района са Чепинският манастир (3 км) и Гигинският манастир (10 км). 

 

Любителите на риболова могат да се възползват от отличните условия създадени на яз. Пчелина (13 км).

 

Източници: http://bg.wikipedia.org http://svetimesta.com