Личности

Сто години от рождението на Евтим Арсов

С панихида за видния земеделец и демократ Евтим Арсов в Перник беше отбелязана 100-годишнината от рождението му. Негови съидейници, близки и приятели на семейството се събраха в събота в храм „Св. Иван Рилски”, където молитвеното последование за помена отслужи отец бойко Антонов. Слово за живота, делото и безпримерния подвиг на Евтим Арсов прочете неговата внучка Емилия Димитрова.

Темида отново призовава кмета на Земен

Обвиненията са за длъжностни злоупотреби, присвояване на средства и документни престъпления. Заедно с него обвиняеми са и Йорданка Димитрова, Димитър Таирски и Емил Цветанов. Димитър Сотиров разрешил незаконно укрепване на пътя „Земен - Земенски манастир" през 2009 г. Там били изградени подпорни стени от фирма „Строй ЕМ" ООД.

Проф. Ангел Велчев

Проф. Ангел Сергиев Велчев е роден през 1935 г. в град Земен. Той е професор по география и един от основоположниците на ландшафтознанието в България. От 1972 година работи в катедра "Ландшафтознание и опазване на природната среда" към Геолого-географски факултет на СУ. През 1980 година защитава докторска дисертация за ландшафтите на Южно Краище.

Хамърът на Слави в град Земен

Вервайте ми. Не ви будалкам. Аз даже се опитах да го обладая. 

Проф.д-р Димитър Михайлов

Роден е в село Враня стена (тогава Радомирско). Публикуваме материал за Проф.Михайлов по молба на наш читател. Ще сме благодарни, ако ни давате съвети за други видни личности от региона - да запазим родовата памет!

Темида се подготвя за среща с Димитър Сотиров

Пернишката прокуратура е внесла обвинителен акт срещу кмета на Земен Димитър Сотиров за нарушаване на служебните задължения и нарушаване на Закона за обществените поръчки.

Защо му викат на кмета „Калинката“?

Въпрос, на който самият той отговаря в автобиографията си.  „Хората ме определят като веселяк, човек предпочитан за компания и приятелство, но и човек, на когото може да се разчита. Известен съм с прякора „Калинката", защото моят баща винаги е пеел „Назад, назад, моме Калино", обяснява в автобиографично Сотиров.

/Мироглед

Милиони за ремонт на пътя Земен – Байкалско

Пътят ще бъде ремонтиран по Оперативна програма „Регионално развитие", като стойността на рехабилитацията е 8,8 млн. лв. без ДДС, за което съобщи кметът на община Земен - Димитър Сотиров.

За църквата, даскалото и личностите в Блатешница

В село Блатешница населението е 100% православно. През 1863 г. е създадено черковно настоятелство с цел започване строеж на православен храм. Мястото за строежа е дарено от Величко Стоименов и Диман Пеков и утвърдено от кадията на кааза Радомир, за което получава подкуп два златни медальона. Проектът е изготвен от майстор Миленко Велев и показан на настоятелството от глина.

В Пещера ни посрещна кмета Стефан

Голяма жега беше и от Земен ни обясниха как да намерим кмета на Пещера. Представиха ни го като деен и инциативен мъж. Хванахме го на вратата, но след миннути бяхме в кабинета му. Разказа ни за селото и за читалището със завидна гордост. След това ни покани в стая-музей.

Габров дол и с футболна купа

Нa специална церемония, организирана от Футблен клуб „Габер" - с. Габров дол на стадиона в с. Ноевци, беше връчена купата на А ОФГ „Север" . Купата връчи зам. областният управител Георги Шарлачки. Той поздрави футболистите от създадения наскоро клуб , който успя да се пребори с конкурентите си в първенството и да извоюва първото място.

Пернишко ликува по Сурва!

Лум-лум- лум-лум-лум....Това се чува всяка година по това време в пернишко. В нощта срещу 14 януари всички жители и гости по селата празнуват Сурва. Обичаят се отбелязва от стотици години. И мало и голямо излиза на мегдана. Страховити ликове и маски, екот на звънци и хлопотари гонят злото и наричат за добруване и плодородие.

Тони от село Пещера иска да съживи селото си

Името му е Стоян Стоянов, но ако човек каже така името му, никой няма да го упъти. Тони е млад човек - от онези, които никога не скучаят и които са призвани да дърпат „локомотива\" напред. Около него винаги ври и кипи. Той не остава без работа. Той е един от малкото млади хора, които продължават да живеят в Пещера, милеят за селото и не смятат да го напускат.

Разпространи съдържание