село Дивля

Дивля е село в Западна България. Намира се в община Земен, област Перник.

 

Отстои на 14 км северозападно от гр. Земен и на 57 км западно от гр. Перник. Столицата София е на 84 км североизточно.

 

Разположено е в планински район, а надморската му височина е 644 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира със студена зима, докато летата са топли.

 

Автобусен транспорт го свързва с гр. Земен.

 

Постоянното население наброява около 170 души. 

 

Тук функционират кметско наместничество, магазин, кръчма, църква и читалище с библиотека. За здравето на жителите се грижи общопрактикуващ лекар. Стоматолози и поликлиника има на територията на гр. Земен, където работят и най-близките детска градина и училище. Болница може да намерите в гр. Перник.

 

Към читалището има сурвакарска група, която е запазила жив обичая на сурвакарските игри

 

В селото се практикува ловен туризъм. Прави се ловен събор и се организират състезания по ловна стрелба, изложба на ловни трофеи от местен дивеч, награждаване на отличили се ловци от региона. Има богата музикална програма и се прави курбан.

 

В началото на миналия век мъжете от Дивля се прославят в павирането на улици и площади. Това е и причината за направата на Паметник на павьора в селото. 

Освен него може да бъда видян интересен паметник на Св. св. Кирил и Методий. Когато старият вековен орех в центъра започва да изсъхва местен майстор го претворява в този паметник. 

 

Културни забележителности, които може да посетите в района са Чепинският манастир "Св. пророк Илия" (7 км), Земенският манастир "Св. Йоан Богослов" (13 км) и Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян" (14 км).

Източници: http://bg.wikipedia.org http://zemen-bg.com