Снимат филм в Земенско

''Жътва и вършитба в село Пешера” е филмът, заснет от Телевизия “Туризъм”, пише Градски вестник. Автор на филма е популярният сред перничани Симеон Мильов, като в представянето на старовремското прибиране на житото от нивите и обработката на зърното до прибирането му в хамбара са участвали самодейците към читалище “Крюгер Николов” в земенското село Пещера.

Целта на филма е да съхрани и представи бита на българина и как с ръчна обработка, с животни и без техника е събирано житото, информира председателят на читалището и кметски наместник в село Пещера Стефан Евтимов. В кадрите са включени всички “сцени” – от събирането на жътварите в двора на чорбаджията по изгрев слънце до връзването, събирането на снопите и вършитбата. Облечени в традиционните за селото носии, самодейците показаха по обедно време и традиционните храни за летния сезон на местните хора – зелник с кисело мляко, записани са и песните, които се изпълняват по време на жътва.

 

Около 30 самодейци от село Пещера на възраст от 4-5 години до 83 години – на колкото е най-възрастната участничка във филма, са заснети в лентата. Премиерата на филма “Жътва и вършитба в село Пещера” ще бъде представена през месец септември в селото по случай отбелязването на 90-годишния юбилей от създаването на местното читалище “Крюгер Николов”, допълни Евтимов.

източник:градски вестник