Двамата бракониери, простреляли послушника от Жаблянския манастир, са задържани

На 34-годишният Мирослав Иванов и Емил Йорданов /40 г./ ще им бъдат повдигнати обвинения по чл. 129 от НК, съобщиха от полицията.

Инцидентът стана на 17 ноември около 18,40 ч. в района на манастира. Тогава бе прострелян в областта на корема 44-годишен мъж, който се грижел за стадото на манастира. При стрелбата мъжът получи перфорация на червата на три места. Пернишките медици му направиха операция и сега състоянието му е стабилно.

В резултат на проведените множество оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия са били задържани за 24 ч. заподозрените в престъплението. Мирослав, който е от Перник, и Емил – от Земен, са бракониерствали в района. Изстрелят произвел Мирослав с ловна пушка и уцелил нищо не подозиращия овчар, който тъкмо прибирал стадото. След това избягали с джипа на Емил.

В процеса на работа било установено, че 34-годишният стрелец не е правоспособен ловец, а пушката с която е стрелял е собственост на Йорданов. Органите на реда иззели оръжието на бракониерите – ловна пушка „ИЖ” и ловна карабина, както и боеприпаси за тях.

Двамата не са криминално проявени. Ако вината на двамата бъде доказана, ги грози наказание от 5 години затвор.