Бедна фирма със 100 лева капитал ще дупчи Земенско

Министерски съвет даде право на тригодишно проучване върху 121,7 кв.м. на границата между земенска и кюстендилски общини за метални полезни изкопаеми.

Сондажи границата със Сърбия ще прави в продължение на три години „Болкан Минералс Дивелъпмънт" ООД. Съдружници са чехът Павел Ханзл, вкарал в дружеството лепта от 55 лева и българинът Венелин Желев, чието участие е 45 лева. Според фирмата за три години ще бъдат инвестирани 824 500 лева. Търсачите на подземни съкровища ще обработват терена „Злогош", намиращ се между Земен, Кюстендил и Трекляно.

Дружеството е регистрирано през април миналата година, а като седалище е посочен адрес в столичния ж.к. "Младост". Фирма с подобно име "Болкан минерал енд майнинг", която е дъщерна на скандалната "Дънди" вече си навлече гнева с опасно производство на злато в Челопеч и Крумовград.

Продължава опълчението и на брезничани срещу бъдещата златна мина. Преди няколко месеца "Трейс Рисорсиз" обяви, че отваря подземна мина, за да вади под южния склон на Бърдото 463 217 унции, или 14,4 тона злато, и 2 100 112 унции, или 65 тона сребро. Съкровището се оценява на близо милиард по борсови цени. През февруари златодобивната компания пък съобщи, че в мина "Злата" край Трън са проучени залежи от 2,1 милиона тройунции злато (65 тона), които се оценяват на 4,3 млрд. лв.

Брезничани обаче вдигнаха опълчение срещу добива и процедурата по направа на ОВОС, страхувайки се, че ще пострада легендарната им желязна вода, която лекува анемия и привлича стотици туристи всяка седмица. На среща с местните опълченци преди ден представители на фирмата обявиха, че ще добиват благородния метал в първичен вид, а на кюлчета той ще се прави в чужбина. Преговорите за откриване на мината все още продължават.