Пернишко ликува по Сурва!

Лум-лум- лум-лум-лум....Това се чува всяка година по това време в пернишко. В нощта срещу 14 януари всички жители и гости по селата празнуват Сурва. Обичаят се отбелязва от стотици години. И мало и голямо излиза на мегдана. Страховити ликове и маски, екот на звънци и хлопотари гонят злото и наричат за добруване и плодородие.

По традиция кметът на Община Перник Росица Янакиева обикаля селата, за да се потопи в магията на Сурва и да види как върви подготовката за предстоящия фестивал на маскарадните игри. Празникът снощи започна най-рано в село "Люлин и кв. "Бела вода" Фоеверки и много музика имаше снощи и на празника в Батановци, където групата тази година отбелязва 40-годишен юбилей. Жителите на град Батановци и техните гости се веселиха около сурвакарските огньове на площада. По случай юбилея участниците в нея бяха поздравени от кмета Росица Янакиева.

Поздрав отправиха и представителите на сурвакарските групи от съседните села. Групата в Батановци представя ритуала „сурвакарска сватба" - символ на прераждането и възпроизвеждането на рода. В сватбата важно участие взема „попът". Сред персонажите имаше и хищни животни. Официалната част завърши със заря, а след това всички се хванаха на традиционното сурвакарско хоро. Заради своята оригиналност групата е печелила много награди от местни и международни фестивали. След Батановци празникът продължи в Габров дол. Там гостува сурвакарската група от село Светля. Сурвакарската група от село Габров дол съществува от незнайни времена. Ликовете се изработват и украсяват с пера. Дрехите са направени от ленти. Освен звънчари в групата има поп, доктор, мечка, музиканти на тъпан, акордеон, тарамбука, кавал и дайре. Сурвакари от групата на Габров дол взимат участие в заснемането на филма "Конникът", в град Плевен през 1963 година.

Групата взима участие и в много фестивали в страната: в гр. Брезник, с. Ковачевци, кв. Момин проход - Костенец, кв. Сушица - Карлово, гр. Копривщица, гр. Раковски, с. Виноградец, гр. Разлог, гр. Кюстендил и други. От тези свои участия получава различни награди. През 2004 година групата от Габров дол има участие в Тайван, от където получава за своето участие парична награда, плакети и грамоти.

Източник: http://www.pernikonline.com/3736/pernishko-likuva-po-surva