Конявска планина

Планината разделя Радомирската от Кюстендилската и Дупнишката котловина. Тя затваря като скоба долния край на Пернишка област. В западния дял на планината е разположен гр. Земен. Тук се намира прочутият Земенски манастир „Св. Йоан Богослов". С оригиналната си кубична форма (9 на 9 на 9 м) църквата на манастира е един от най-ценните паметници на средновековната българска архитектура, съизмерим по значение с Боянската църква.

Уникалните стенописи вътре от 1354 г. са считани за шедьовър на българското изобразително изкуство. Фреските на владетеля на Велбъждкото деспотство Деян и жена му Доя продължават да удивляват с новаторството и майсторството на изографисването си. Тук се намира и едно от най-старите по нашите земи стенописни изображения на св. Иван Рилски.

Околните манастирски сгради обаче са полуразрушени. Фотоизложбата на един семинарист в края на миналата година, показваща рухнали църковни сгради из цяла България, ни запозна с потресаващата разруха и в Земенския манастир.

До село Жабляно има действащ старостилен манастир, управляван вещо от игумена Касиан, бивш атомен физик. Братството наброява повече от 20 монаси, които разполагат със селскостопанска техника и обработват целогодишно огромни масиви от насаждения. Понякога монаси от Жабленския манастир продават своя продукция на пазара Римската стена в София. Жители на „Лозенец" споделят, че манастирските ябълки например изобщо не гниели и лекували най-различни заболявания. Но монасите рядко се появяват на пазарчето.

Ако нямате късмет да ги срещнете, ще трябва вие да се разходите до Жабляно.
Описахме съвсем малка част от благодатните маршрути из Пернишка област. Останалото зависи от вас.

Източник: http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2557&sectionid=30&id=0006601