Милиони долари тънат четвърт век в недостроения язовир "Раянци" край Земен

"Никакво движение, всичко се унищожава. Жалка гледка. Толкова пари са вложени преди години, построени са тунели, бетонов възел, сега всичко е разграбено. Имаше 24 бараки за строителите, големи и хубави, вече и следа няма от тях. Разграбиха ги. Всичко тъне в забрава", казва земенският кмет Димитър Сотиров.

Забрава тегне както над недостроения язовир, така и над село Раянци, на което е кръстен водоемът. Според избирателните списъци в него живеят 16 души, но в действителност жива душа не се среща.

Къщите са затворени с големи катинари, някои се саморазрушават. Пътят свършва точно пред Раянци. Истинско изпитание е да се влезе в селото, дупки и останки от някогашен асфалт трошат колите.

Цари пълна тишина. Чува се само песента на птиците. Може и да има останали жители, но те са се заключили в домовете си от страх от непознати и крадци. Каквато и да е истината, усещането е за мъртво село. Останките от построената част от язовир "Раянци" подсилват черната картина.

Огромните тунели, през които е трябвало да тече водата, се рушат. Буренясали са, а железата отдавна са ръждясали. Различни страховити легенди се разказват за тях. В Земенско хората говорят, че в тунелите били скрити оръжия. Други пък твърдят, че нощем се чували страшни животински ревове.

"Трагедия е. Навремето беше пълно със строители. Очакваше се, че ще се построи голям язовир, какъвто в България няма. И изведнъж всичко спря. Хората си отидоха и след тях всичко се унищожи", казва кметът Сотиров.

Строителството на язовир "Раянци" започнало преди 26 години. 13 млн. долара били вложени в него. Язовирът бил проектиран да снабдява с питейна вода цялата Пернишка област. Строителството вървяло с бързи темпове. По проект трябвало да приключи до 1993 г. Предвиждало се водоемът да захранва с промишлена вода и тогавашния гигант - Комбината за тежко машиностроене край Червена могила. Само тунелът трябвало да бъде дълъг 541 м. Дори се предвиждало от него да тече питейна вода и към голяма част от Кюстендилска област. По проект 110 хил. души щели да пият вода от "Раянци".
В обекта първи инвестира Комбинатът за тежко машиностроене. Имотите на живеещите около язовира са отчуждени. Започва да се строи обходен път.

Парите обаче се оказали недостатъчни, дошла демокрацията и строителството спряло по средата. Скъпите съоръжения били оставени на капризите на природата, а целият проект - "за по-добри времена", които и до днес не идват.

Надежди, че строителството ще се възобнови, се появяват през годините. Съобщават се имена на инвеститори, но всичко бързо отмира. Последната надежда беше през юни 2010 г. Тогава кувейтската фирма "Юни истейт" прояви интерес. Арабите бяха първите, предложили да инвестират свои средства в строежа срещу концесия. Те обещаваха да построят ловен парк и ВЕЦ. Но и тази идея отиде в небитието по неизвестни причини.
"Необходими са около 40 млн. евро инвестиции, но никой не иска да ги вложи", обяснява Димитър Сотиров. Според областния управител на Перник Иво Петров с държавни средства изграждането на водоема е невъзможно, затова ще се търсят пари от еврофондовете. Специалисти обаче твърдят, че доизграждането на язовира и ремонта на вече унищоженото ще излязат по-скъпо, отколкото построяването на нов водоем.
Язовир "Раянци" е изключително наложителен за цялата област не само заради сушата в последните години. "Студена", който снабдява само Перник и околните села с питейна вода, вече е стар. Стената му не е ремонтирана почти половин век, пак заради липсата на средства.

Това предизвика най-голямата истерия по време на земетресението в Перник на 22 май. Тогава хората в града изпаднаха в ужас и бяха готови да се евакуират заради слуховете, че стената на язовира се е пукнала и всеки момент ще рухне, а градът ще потъне под вода. Няколко дни кметицата Росица Янакиева (БСП) успокояваше лично хората, че това не е вярно.

Ако все пак строителството на "Раянци" бъде възобновено, земенският край ще се оживи, надяват се местните. А останалите селища ще спрат да пият вода от кладенци.
Депутати от БСП от региона ще отправят парламентарно питане следващата седмица защо е зарязано строителството, защо не се опазва изграденото досега и кога Пернишка област ще има нов язовир. Въпросите са към строителното министерство.

източник:вестник Труд