Павел Биджов забил колата си в ТИР

Павел Биджов от Кюстендил бе осъден условно от Пернишкия окръжен съд заради причинен от него катастрофа, в който загинал негов приятел. Наказанието е 2 години и 8 месеца с четиригодишен изпитателен срок. 55-годишният мъж бе лишен и от право да управлява МПС за същия период от време.
Подсъдимият се яви в съда с две патерици заради получените при катастрофата травми. Адвокатът му Димитър Димитров поиска от съда делото да се гледа в условията на съкратено съдебно следствие. Биджов се призна за виновен и разказа как се е разиграла трагедията. На 14 октомври м.г. приятелят му Асен Асенов от Земен го потърсил да го закара с лек автомобил до съседно село. Павел преди това помагал на съсед в Кюстендил да обере гроздето, а преди да тръгне по невнимание счупил огледало.
„Бях сигурен, че това е лош знак и помолих Асен да отложим пътуването, но той настоя. Ходихме до едно село, на което не зная името да вземем тръби за комин и на връщане след разклона на село Лобош за Земен стана нещастието“, разказа пред съда Павел.
Той навлязъл с лекия си автомобил „Нисан Съни“ в остър завой и видял предупредителния знак. Скоростта, с която се движел била 70 км/ч при 90 разрешена. Въпреки това при навлизане в завоя забелязал насреща ТИР, натиснал спирачката, колата се плъзнала по пътя и се ударила в камиона. Шофьорът на тежката машина се опитал да избегне удара и извил волана вдясно, което пък предотвратило челен удар. При катастрофата на място загинал Асен, а Павел бил тежко ранен.  Боджов се призна за виновен, съжали за случилото се. Адвокатът му посочи смекчаващи вината обстоятелства и при условията на съкратеното съдебно дирене наложеното му наказание от 4 години лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок бе намалено с една трета.