7 деца от бежанския лагер в Ковачевци вече учат в първи клас в училището в Земен

Две от тях са сомалийчите, две – сирийчета и три – иракчанчета. Още две от Сирия за сега са в четвърти клас, но предстои да минат тест, за да се определи в кой клас да продължат обучението си.
„Преди да ги приемем проведохме родителска среща с родителите на първокласниците в училището. Нито един не беше против или да проявяваше някакви резерви към децата на чужденците. Порвокласниците от Земенско са 15, така че няма никакъв проблем с интеграцията на бежанците“, сподели директорът на гимназията Димитър Стоилов.
Децата бежанци имали начални познания по български, бързо се приспособявали и играели с останалите малчугани. И големите ученици се отнасяли добре с тях, нямало никакви проблеми.
„Всеки нормален човек трябва да прояви съпричастност към съдбата на хората, изоставили домовете си, подгонени от война. В Земен хората проявяват хуманизъм и съчувствие и приемат децата като равноправни с българите“, добави Стоилов.
Децата от лагера учат в Земен след като не бяха допуснати до класните стаи в с. Калище. Причината за бунта на местните обаче бе неправилната преценка на Агенцията по бежанците, която бе решила да интегрира седем чуждестранни малчугани само с двама български. Затова семействата им бяха преместени в лагера в столичния квартал „Овча купел“ и бяха настанени в софийски училища. В Земен учат деца на останалите в лагера в Ковачевци бежанци от Сирия, Сомалия и Ирак.

 

 

 

 

mirogled.com

Снимки