За църквата, даскалото и личностите в Блатешница

В село Блатешница населението е 100% православно. През 1863 г. е създадено черковно настоятелство с цел започване строеж на православен храм. Мястото за строежа е дарено от Величко Стоименов и Диман Пеков и утвърдено от кадията на кааза Радомир, за което получава подкуп два златни медальона. Проектът е изготвен от майстор Миленко Велев и показан на настоятелството от глина. За главен майстор е определен Николчо Грозданов /приятел и помощник на майстор Миленко/. Иконите са рисувани от иконописеца Георги Иванов Бобошевски. Строителството на черквата "Св.Пророк Илия" е завършено през 1870 г. Храмът е осветен на 13 август 1878 г. от кюстендилския владика Иларион.

През 1923 г. белогвардеецът Сергей Бусов изографисва на десния клирос "Св.цар Борис първи-покръстител", а на левия "Св.Св. Кирил и Методий". Тези изображения са дар от семействата Ненкови и Сирачки.

Храмовият празник е на 2 август, който е честван с курбан до 1962 г.

Първото училище в село Блатешница отваря врати през 1860 г. в една стая на частен дом. През 1882 г. се отваря новопосроено училище с 4 класни стаи, което през 1926 г. е съборено поради амортизация. През 1936 г. в селото отваря врати училище "Христо Ботев" в две новопостроени сгради.

През 1953 г. по инициатива на писателя Димитър Ангелов оваря врати новопостроеното читалище, което след смъртта му носи неговото име.Личности родени в Блатешница:

  • майстор Миленко Велев, възрожденски архитект и строител
  • Димитър Ангелов (1904-1977), български писател
  • Генерал-майор Димитър Кирилов Велинов (Чотката) 1922-1994
  • Павел Сираков, народен певец