Еловдол - селото на Мария Гигова

Еловдол е село в Западна България. То се намира в община Земен, Област Перник.

Село Еловдол се намира в западна България, в Руйско-Верилската планина на 62 км. западно от София.
В близост до него по поречието на река Светля е минавал стар римски път. По-късно, през средновековието, по него са се придвижвали кръстоносците в походите си към Ерусалим.
След това е използван и от турците, най-вече при оттеглянето си към Турция.

Църквата в селото "Св.Дух", е построена през 1873 г. Роденият в с. Еловдол Влайко Алексиев, при ремонт на къщата си през 70 те г. на мналия век, намира в зида и, документ, който е издаден от администрацията на турския султан, с който се разрешава строителството на настоящата църква.В него се упоменава какви могат да бъдат максималните допустими размери: дълж.ширина, височина и т.н.

При избухването на Балканската война в 1912 година 2 души от Еловдол са доброволци в Македоно-одринското опълчение.
Наблизо е Чепинският манастир „Св.Илия", построен през 1892 г., върху основите на стар манастир и църква.

В миналото се е провеждал голям събор пред черквата до училището на празника " Св.Троица".
Черквата носи същото име. С идването на комунистите на власт съборът е премахнат и се заменя със събор в чест на партизаните от село Еловдол, участници в радомирският партизански отряд. Радетели за възстановяване на древните религиозни обичаи са се заели с възстановяване на събора "Св.Троица".

Най-интересното събитие е празникът "Сурова", който се провежда на Василовден но по старому - на 13-14 януари. Този древен езически обичай, преминал по-късно в християнски (сурвакари прогонващи злите духове) се е запазил и до днес, предаван от поколение на поколение. Групата на сурвакарите, която е една от най-колоритните и многобройни в целият регион /около 40-50 човека/, е печелила многократно призови места на провеждащият се кукерски национален фестивал в гр. Перник.

Мария Гигова - Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика и заслужил майстор на спорта Мария Гигова е родена в с. Елов дол през 1947 г. Понастоящем обявената за гимнастичка на века и носителка на множество европейски и световни призове е международен съдия по художествена гимнастика и председател на Българската федерация по художествена гимнастика.

Население 173 (ГРАО, 2010-12-15)*
Землище 12,221 km²
Надм. височина от 700 до 999 m
Пощ. код 2434
Тел. код 07744

Местоположение

Bulgaria
42° 37' 21.2736" N, 22° 44' 40.3152" E

Местоположение

Javascript is required to view this map.