Село Калотинци, Община Земен

Според месните хора произхода на името на село Калотинци трябва да се търси в гръцката дума за "хубаво" - "кало", но са възможни и препратки към прабългарски еднокоренни думи със значение на "висок". Селото заема живописни долини и хълмове по поречието на р. Треклянска и р. Дивлянска. В планината, над селото съществуват зле съхранени зидове и водохранилища на средновековна крепост, известна сред местните хора като "Градище". Тази крепост, вероятно е била част от отбранителната система на Второто Българско Царство, една от многото малки крепости охраняващи търговския път на запад и на юг. Калотинското "Градище" вероятно е част от отбранителната система на крепостта "Землин Град" или "Земенско Кале" (дн. град Земен). Тези данни ясно свидетелстват, че районът на селото е заселен с българи още през Средновековието.

По време на турското робство, в района се заселва турско население, за което свидетелства местността "турските гробища", както и разкази на стари хора от селото. По-късно турците са прогонени от хайдути, сред които е и Дедо Гуджо от мах. Ридаро. Село Калотинци дава своя принос и своите жертви в освободителните войни и войните за национално обединение, за което свидетелства паметник в двора на старото училище (днес кметсво).

В село Калотинци са се запазили редица обичаи и поверия близки до стари езически и магически вярвания, като на пример огнения празник "ората-копата", кукерски игри, извори със "светена вода" и др. Повечето села и махали имат ден на който колят курбан. Сега това се прави най-често в двора на църквата или при магерницата. Курбанът и погачите винаги се освещават от попа. Съществува спомен, че някога курбан се колело и се извършвали ритуали и под стар дъб в околностите.

На 2 юни - Спасовден се дава курбан, а събора на селото е на Вартоломей.

 

 

Източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8

 

Местоположение

Bulgaria
42° 32' 7.0044" N, 22° 43' 17.3496" E

Местоположение

Javascript is required to view this map.