Кметския вот в Земен пред Темида

Монка Стойнева оспорва избора резултатите от изборите. Според нея във Втора СИК е имало четири бюлетини за общински съветници повече от гласувалите и четири бюлетини по-малко за кмет. Сотиров спечели на първи тур с една бюлетина, с което не се стигна до балотаж в общината.

Според една от свидетелките Анна Йорданова, която е член на въпросната секционна комисия, след като не получили разяснение от ОИК и ЦИК, в комисията решили и са добавили по една бюлетина за четирима от кандидат-кметовете. По-късно в присъствието на част от СИК в ОИК отново били броени бюлетините и бил съставен нов протокол.

Разпитана била и председателката на ОИК Ирена Попова, която отрекла да е имало първи протокол на СИК, научихме от Градски вестник.

Съдът отказа на защитата на Стойнева съдебно-техническа експертиза какъв брой протоколи са представени в ОИК и има ли липса на протокол както и искането от ЦИК да бъдат изискани номерата на всички протоколи, предадени на ОИК Земен. Приети бяха обаче писмани доказателства от адвокатите на Стойнева.

В най- кратки срокове се очаква решение.