Враня стена - представяне на селото

В източната страна над центъра на селото се намира Големия Камък, който от подножието до върха е над 100 метра. Орлите пролетно време си вият в него гнездата, а под него се носят легенди, че имало дълбоки като кладенци дупки, пълни с вода. Големия Камък е бил тракийско скално светилище на племето леи, обитавало тези земи.

Личности

  • Евтим Арсов (1914-1959) - виден деец на Земеделското движение в България. Организационен секретар на БЗМС-П. Сърбински. На 26 май 1945 г. е арестуван и осъден през 1946 г. на три години в процеса срещу д-р Г. М. Димитров. След изтърпяната присъда е задържан осем месеца в концлагера Белене. През 1952 г. е съден в инсценирания процес срещу така нареченето Постоянно Присъствие на БЗНС и е осъден на смърт, присъда заменена с 20 години затвор. Бил е в различни затвори и заболява тежко. Не е подписал декларация за сътрудничество с комунистическата власт. Той е зверски убит на 3 февруари 1959 г. в Пазарджишкия затвор.
  • Архимандрит Зиновий Поппетров (1838-1911) - възрожденски деец

Група във фейсбук на селото е: http://www.facebook.com/group.php?gid=307012876138

снимките към статията са от фейсбук групата

 

Нека администраторите на

Нека администраторите на сайта да отбележат като видна личност от селото и проф. Димитър Михайлов, дългогодишен преподавател по Наказателно право в СУ "Св. Климент Охридски". Проф. Михайлов почина преди няколко години и заслужава да се помести информация за него.